DBC KNSB-Team ontsnapt en pakt de volle winst

Afgelopen regenachtige zaterdag was het perfect weer om gezellig binnen bij de verwarming een potje te schaken. Er werd verzameld bij het HF Witte Centrum en afgereisd naar Geldermalsen (Tricht), waar DBC zijn tweede ronde speelde tegen Rivierenland. Nadat ook Janton vanuit Driebergen zich aansloot was de ploeg compleet en werd er voortvarend gestart. Al snel in de middag stonden we met 3,5 – 1,5 punt voor, en met nog drie lopende partijen leek de eindoverwinning een kwestie van tijd.

Gadegeslagen door een trouwe supporter Dirk-Jan haalde René (maakt extern een zeer goede periode door) op bord 8 het eerste punt binnen. Zijn tegenstander besloot in het middenspel een gratis paard weg te geven. Manuel mocht uitkomen tegen Hein op bord 2, die gedurende de partij voor het eerst opa zou gaan worden. Een zeer bijzonder moment, alleen achter het bord worden er geen cadeautjes uitgedeeld. Met een nederlaag op zak, maar een kleinzoon rijker moet het toch een geweldige dag zijn geweest voor deze man. Met een 2 – 0 voorsprong besloot Frank zeer slim in het teambelang een halfje te pakken. Had de vrijdag ervoor al een lange partij gespeeld en wilde niet door enige vermoeidheid gaan blunderen. Berend groot kenner van openingsrepertoire kon helaas na héél lang nadenken op bord 4 niet de juiste zet produceren en erger nog gelijk opgeven. Jelle was gebrand op een overwinning en won overtuigend op bord 3, want met met nog enkele ratingpunten te gaan beland ook hij op jonge leeftijd boven de 2000 ELO. Deze kans had hij al eerder gehad afgelopen jaar, maar zakte tijdelijk wat terug na wat mindere resultaten. Alleen gisteren was het dan eindelijk zover. Met het bereiken van deze virtuele mijlpaal (eind november pas officieel) kondigde hij gelijk zijn afscheid aan als schaker. We gaan er allemaal nog steeds vanuit dat dit een euforische grap van hem is geweest. Dan waren er nog die drie laatste partijen, waar het laatste volle punt uit moest komen. Het had iets weg van een thriller gelukkig met goede afloop, al had dat zomaar anders geweest kunnen zijn. Janton op bord 1 die al een aantal seizoenen op wat remises na onverslaanbaar lijkt, kwam met wit matig uit de opening. Wist in een complexe stelling zijn tegenstander toch een vol stuk te ontfutselen en ging toen voldaan achterover hangen. Echter kreeg zwart het desondanks voor elkaar om via de H-lijn een batterij torens op wits koningsstelling af te sturen. Dit tezamen met een witveldige loper en een centraal oprukkende pion ontsnapte Janton ternauwernood aan een matnetje. Lichtelijk opgelucht moest hij berusten in remise. Echter was dit halfje nog steeds niet genoeg voor de volle twee matchpunten. De hoop werd nu gericht op Dick (invallend voor Vera) bord zes, die een karrevracht aan vrijpionnen had verkregen op zijn damevleugel en toch zeker niet kon gaan verliezen. Alleen werd zijn koning vakkundig ingesnoerd. Met een sterk torenoffer van wit moest er een dame weggeven worden en uiteindelijk de partij. Held van de dag en matchwinner werd de ongelofelijke strijder Camiel!! In een totaal verloren positie (zelfs stockfish zag er geen brood meer in -9.8) begint hij op bord 5 pas echt met schaken. En rond zet veertig vecht hij zich geheel terug naar een gelijke stand. Als dan teamleider Manuel hem influisterd dat een halfje genoeg is voor de eindoverwinning schakelt Camiel nog eventjes een tandje bij en pakt tegen op papier de sterkste Rivierenlander zijn zege.

Opgelucht en opgetogen nog steeds volop in de race te zijn voor het kampioenschap met promotie als doel keerde we terug naar de Bilt.

Team MP BP 1 2 3 4 5 6 7 8
1. DBC 1
4 12 7 5
3 9 5 4
2 8 3 5
2 8 3 5
5. BSG 3
2 6 1 5
1 7 3 4
1 7 4 3
1 7 3 4
Rating
Rating
Kroon, M.J.L. (Mikel) 1825 Apeldoorn van, J.A. (Janton) 2137 ½ – ½
Hoekstra, H. (Hein) 1665 Smit, M. (Manuel) 2053 0 – 1
Kruimer, W.H.J. (Wim) 1793 Smid, J. (Jelle) 1993 0 – 1
Veenhoff, R.P. (Rudy) 1919 Veldhorst, B. (Berend) 1793 1 – 0
Straaten, J. (Jasper) 1960 Wiersma, C.A.S. (Camiel) 2071 0 – 1
Zoete, R.A. (Roelant) 1837 Berkelaar, D.N. (Dick) 1841 1 – 0
Veldmeijer, W.F. (Freek) 1592 Dujardin, F.P.M. (Frank) 1652 ½ – ½
Egmond van, J. (Joost) 1597 Hoorn van, R. (Rene) 1617 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1774 Gemiddelde Rating: 1895 3-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *