JEUGD

De jeugd van DBC wordt begeleid door de Jeugdcommissie. Het bestuur is in deze commissie vertegenwoordigd door Thijs Dam.

Elke vrijdagavond vanaf 18:30 uur staan zes jeugdbegeleiders klaar om de jeugd te verwelkomen. We hebben de jeugd vooral op sterkte en deels op leeftijd ingedeeld in zes groepen. Daarvoor hebben we twee zalen beschikbaar: de Jachtkamer en de Over de Veghtzaal.
In de lessen wordt aan tactiekverbetering gewerkt middels het oplossen van diagrammen, meestal binnen een bepaald thema. Partijopbouw en strategie komen aan de orde door het naspelen van leerzame partijfragmenten op het demonstratiebord.
Na een half uur training start om 19:00 uur de interne competitie voor de jeugd, tot 19:30 uur (soms met uitloop naar 19:45 uur). De kinderen spelen dan twee keer tegen dezelfde tegenstander, een keer met wit en een keer met zwart.
Daarnaast organiseren we speciale avonden, zoals het WK-toernooi (start van het seizoen), maar ook een pepernotentoernooi, een nieuwjaarsnelschaaktoenooi, variantenschaak (zoals conditieschaak) en, aan het eind van het seizoen, enkele simultaanschaakavonden.
De sterkere jeugdspelers (binnen hun leeftijdscategorie) mogen deelnemen aan de externe competitie. Dit seizoen (23-24) doen we op landelijk (KNSB) niveau mee binnen de A- en E-categorie. Binnen de regionale (SGS-jeugdcompetitie) willen we meedoen met twee of drie A/B-teams, een C-team en een D-team. Zie hiervoor de pagina LINKS.
(KNSB = Koninklijke Nederlandse Schaakbond; SGS = Stichts-Gooise Schaakbond).

Eindstand 2022-23 interne jeugd competitie.

Jaarverslagen Jeugd
2019-20
2020-21
2021-22

Het schaaktoernooi voor basisscholen in de gemeente De Bilt 2022-23 werd gewonnen door de Montessorischool. Zie het verslag met foto’s van Thijs Dam.