‘Met de vuist op tafel’

DBC3 speelde 10 April uit tegen de Rode Loper, vanwege vele afwezigen vielen Maarten, René en Ron van DBC4 in. Auteur Maarten van Stee.

Joop opende zoals gebruikelijk met wit weer met E4, zijn tegenstander antwoordde met het Siciliaans. Joop antwoordde met de McDonnal Aanval (2. F4), een ongebruikelijk antwoord op het siciliaans wat sterk lijkt op de Grand Prix, maar zonder het paard op C3, maar zeker wel een opening waarmee je je tegenstander kan verrassen. Joop speelde volgens hemzelf niet de beste voortzetting in de opening, waardoor zwart in het middenspel iets beter stond. Vervolgens werden de lichte stukken omgeruild, waarna de partij snel in remise eindigde na wederzijds goedvinden. Oftewel, toch weer een mooi half punt binnengehaald voor DBC3!

Rick had een mooie overwinning binnengesleept met zwart, zijn tegenstander opende met D4, en Rick beantwoordde deze met het Nimzo-Indisch. Een tactisch steekspel volgde, met druk van zwart op het centrum van wit, zoals gebruikelijk in de Nimzo. Wit bezweek echter onder de druk, en Rick had een mooie tactiek met zijn paard en dubbele torens. Hij offerde zijn paard voor een pion, en kon zo mooi infiltreren met zijn torens op de 2e rij, waarna hij schaakmat dreigingen had, zijn tegenstander moest daarom een toren weggeven, en gaf daarna al snel op. Een mooie partij van Rick!

René speelde tegen een laten we zeggen ‘’nogal emotionele tegenstander’’. In het midden van de partij sloeg zijn tegenstander woedend met een vuist op de tafel, wat de partij van o.a. Maarten wezenlijk beïnvloedde. Ron moest als ingevallen wedstrijdleider de gemoederen sussen. René gaf de partij op en besloot samen met Ron protest in te dienen tegen dit voorval. Inzet is dus winst voor DBC3, we zullen hier later vast nog meer over horen. René was hier zo door beïnvloed dat hij een paar blunders maakte en de partij voortijdig staakte.

Ron speelde met wit, en ging weer zoals gebruikelijk voor zijn ‘’standaard opening’’, 1.Nf3, 2.C4, ongeacht wat zwart doet, wat vaak in het Engels belandt of in de Reti Gambit. Dit resulteerde in een open stelling tegen zwart, waarbij hij een afruil in het centrum forceerde met de C-pion. Waarna dit resulteerde in een gelijke stelling, waarna er een voordeel voor wit ontstond omdat wit makkelijker zijn stukken kon ontwikkelen. Zwart kwam in het middenspel al gauw een pion achter te staan, en Ron forceerde een eindspel met torens. De zwarte koning ging al gauw naar het centrum, en zwart kreeg met zijn toren druk via de half open H-lijn, waarna zwart een pion terug won. Hierna werd het al gauw remise. Een degelijke partij van Ron dus!

Maarten speelde tegen een oude bekende van de Rode Loper, waarvan hij de vorige keer dat hij tegen haar speelde met zwart, in het Frans, dik gewonnen had. Hij dacht daarom dat hij deze keer wel weer makkelijk een overwinning eruit kon slepen. Maarten opende met 1.NF3, en zijn tegenstander reageerde met 1.NF6, daarna volgde 2. G3 2.D5, 3.BG2 3.C5, 4. O-O 4.NC6. Waarmee Maarten voor het Konings Indisch ging, en zijn tegenstander dit beantwoordde met een ‘’Franse formatie’’. Maarten’s tegenstander gebruikte veel tijd, maar speelde vaak tot zijn verbazing de beste zetten. Maarten nam hier geen genoegen mee, en nadat hij alle stukken op de juiste plaats had staan besloot hij om zijn tegenstander onder druk te zetten en een aanval op de koningszijde te plaatsen, allereerst ging zijn paard van E2, via manoeuvres naar de koningszijde, om vervolgens de pionnen voor zijn koning naar voren te laten stormen. Zijn tegenstander wist de aanval alweer te pareren, en dit resulteerde in een zeer scherpe stelling. De tijd op de klok was bijna verstreken, en Maarten raakte erg van slag vanwege de onlusten bij de partij van René. De klok werd op pauze gezet, maar na een paar zetten doorgespeeld te hebben besloot Maarten remise aan te bieden die zijn tegenstander accepteerde. Maarten was te veel afgeleid door alle heisa van de tegenstander van René.

Patrick kwam wat later, en had al wat achterstand op zijn klok nadat de klok was gestart, zo moest Patrick met wat haast en stress aan de partij beginnen. Patrick opende met e4, en zijn tegenstander beantwoordde dit met het siciliaans. Ze kwamen in het open siciliaans terecht, waarbij zwart koos voor de geaccelereerde draak. Patrick koos voor de Maroczy Bind formatie, met pionnen op E4 en C4, een zeer sterk antwoord op de draak! Zwart kan vaak maar moeilijk door deze stelling heen breken. Patrick maakte in het middenspel nog een klein foutje, maar zwart strafte dit niet af. Waarna afgestevend werd op een zeer gelijke stelling. Patrick had nog wel wat kansjes in het middenspel, maar wist deze ook niet te benutten. Waarna een gelijkspel overeengekomen werd.

Al met al ondanks het incident een mooie avond voor DBC3, met een officieus gelijkspel tegen de Rode Loper 3-3. DBC3 is nog in afwachting van de afhandeling van de klacht van de partij van René en een mogelijke overwinning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *