DBC verzekert zich van nog een seizoen Hoofdklasse

Ingetogen op bedevaart op zoek naar een spirituele plek te Houten belandden onze schakers van het eerste team afgelopen maandag in een opstandingskerk. Achteraf concluderend toch (in onze opinie) niet de meest ideale plek om gasten te ontvangen. Het ontbreken van een bar met bijbehorende ruimte om te kunnen socializen en analyseren beïnvloed enigzins de ambiance. Of misschien zijn wij DBC’ers daarin wel een beetje verwend. Wel goed om te zien bij binnenkomst is dat ook in Houten kinderen enthousiast schaakles krijgen. Na de gebruikelijke overgang van jeugd naar senioren zaten we dan rond acht uur in de startblokken achter mooi houten materiaal en een geïmproviseerd kopje koffie/frisdrank. Inzet van deze avond was voor onze tegenstanders om de laatste strohalm te grijpen om te vechten voor lijfsbehoud in de hoofdklasse en voor ons om in het kielzog van koploper Woerden te blijven.

Bord 1

-Janton heeft te kennen gegeven momenteel ontzettend veel plezier te hebben in het schaken en het in ratingpunten denken wat meer is gaan loslaten. Desalniettemin blijft hij ‘by far’ onbedreigd ons eerste bordspeler. Introduceert binnenkort zijn schaakleer programma chessity als app voor op de mobiel en dochter Vera kwalificeerde zich ook nog eens voor het NK. Veel positief nieuws dus allemaal. Dwong gisteren zijn opponent in het begin tot lang nadenken, waardoor deze de rest van de partij zowat alle zetten a tempo moest produceren. Deed dat opvallend bewonderenswaardig accuraat, maar het was toch uiteindelijk Janton die aan het langste eind trok.

Bord 2

-Jelle versloeg in een open sicilian met zwart maar liefst de op papier sterkste Houtenaar. Moet nu echt aankomend weekend naar de Ikea voor de aanschaf van nog een extra prijzenkast. Voert de interne competitie aan, is snelschaak kampioen van Zeist/Bilthoven, staat bovenaan de topscorer lijst van zowel de KNSB als de SOS DBC teams en is ook nog in de running voor winst van de fischer random beker. Do I need to say more!?

Bord 3

–Thijs speelt fantastisch sterk. Was ook dit keer in de opening, middenspel en eindspel heer en meester. Alleen mist hij (ik citeer) ‘de finish in touch’, waardoor regelmatig toch dit seizoen zijn partijen in zogenoemde plus-remises eindigen. Frusterend voor hemzelf, maar aan de andere kant al die halfjes hebben natuurlijk wel degelijk een belangrijke waarde voor het team.

Bord 4

-Manuel kwam direct uit zijn werk en had nog niet gegeten. Besloot in de opening zijn lekkere trek te stillen door een hap te nemen uit een ‘gratis’ giftige pion van wit. Moest dat twee zetten later bekopen met stuk verlies. Gelukkig bestaat er zoiets als antiserum. Toegediend waarschijnlijk via de koffie. Na een voorspoedige herstel periode en een portie geduld werd de volle winst volledig onterecht, maar wel lekker, uit het vuur gesleept.

Bord 5

-Har is echt een aanwinst in alle opzichten. Verzorgde keurig het vervoer van een aantal spelers. Kan scherp mee discussiëren over de huidige politieke thema’s en schaakt daarnaast ook nog eens uitmuntend. Met 3,5 uit 4 stilletjes gewoon een van de sterkste schouders die het team draagt.

Bord 6

-Berend weet de laatste tijd kleine voordeeltjes om te zetten in winst. Had deze keer genoeg aan het hebben van een extra pion die onder begeleiding van dame + toren gestaag naar de overkant liep. Houd daarmee uitzicht om een stroef verlopen begin van het externe seizoen toch glad te strijken.

Bord 7

-Dick speelde met wit de Koller opstelling. Een rustige opening om van daaruit te accelereren. Een beproefd wapen van onze voorzitter alleen kon hij dit keer geen potten breken op de zwarte koningsvleugel. Zijn tegenstander ving alles keurig op en nam met goed samenwerkende stukken de aanval zelfs over. Dit met een nederlaag voor Dick als gevolg.

Bord 8

-Nolan was de ideale beoogde invaller. Goed op dreef in het tweede en woonachtig in Houten. Een verkapte thuiswedstrijd voor hem. Kon helaas dit keer geen wonderen verrichten op de 64 velden, maar het grootste wonder komt binnenkort alsnog voor hem. In blijde afwachting om spoedig voor het eerst vader te worden doet het verlies van een potje schaken snel vergeten. Dank voor je invalbeurt.

 

Zoals gezegd handhaaft DBC1 met deze overwinning zich vroegtijdig in de hoofdklasse (SOS), en blijft meedoen voor het kampioenschap.

 

Rating
Rating
Wijk van, P.A. (Peter) 1949 Apeldoorn van, J.A. (Janton) 2134 0 – 1
Valstar, J.R. (Johan) 2042 Smid, J. (Jelle) 1982 0 – 1
Busstra, F. (Freek) 1906 Dam, T. (Thijs) 1994 ½ – ½
Geelen, L.H.C. (Luuk) 1833 Smit, M. (Manuel) 1949 0 – 1
Bos, R.A.B. (Richard) 1781 Himbergen van, H.M.F. (Har) 1989 0 – 1
Struikmans, H. (Henk) 1756 Veldhorst, B. (Berend) 1786 0 – 1
Winter de, C. (Christof) 1723 Berkelaar, D.N. (Dick) 1857 1 – 0
Verstege, V. (Vincent) 1705 Wijenberg, N. (Nolan) 1668 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1837 Gemiddelde Rating: 1920 2½-5½
10 30.5 5 6
2. DBC 1
8 24.5
7 26.5 4 5 6
6 22 3 5 6
5. BSG 1
6 21.5 3 4 4 6
4 18 2 3 5 4 4
4 15.5 ½ 2 5
3 20 3 4 3 5
0 13.5 ½ 2 2 3

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *