DBC2 houdt het spannend, maar wint!

DBC2 speelde vrijdag tegen En Passant2 en het bleef spannend tot in de late uurtjes. Wat bijzonder was dat ze al na ruim een uur op 2-0 voorsprong stonden. Als je aan een snelle overwinning voor DBC dacht, dat was een verkeerde gedachte ……

Als eerste pakte Frank een vol punt. Zijn tegenstander wist deze avond echt niet wat hij met zijn stukjes aan moest en Frank begreep de bedoeling er ook vaak niet van. Frank speelde zijn eigen plan en won eenvoudig. Niet lang daarna meldde Nolan dat hij ook had gewonnen. Volgens Nolan speelde hijzelf simpelweg de betere zetten en vormde het tegenspel geen enkel gevaar. Zo won Nolan al redelijk vroeg in de avond en dat was het logisch gevolg van het vertoonde spel op het bord. De geringe spanning van deze borden werd onderbroken aan bord twee waar Oscar de beste speler vanuit Bunschoten tegenover zich zag. Als invaller had Oscar het zwaar en zeker na de opening waarin zijn tegenstander al vrij vlot 2 pionnen kon veroveren op de koningsvleugel. Oscar bleef zich kranig verweren en speelde vol taaiheid de partij lang door, echter hij kon een nederlaag niet meer afwenden en moest uiteindelijk toch opgeven. Toen kwam de echte spanning van de avond pas. Jan Schepers probeerde meer ruimte voor zijn stukken te creëren na een gedrukte opening met zwart. Boudewijn had een pionnetje meer, maar hoe verzilver je die naar een punt. Jan van Lopik had een combinatierijke partij, een stijl die hem past. Net toen hij een combinatie wilde inzetten op de koningsstelling, overvleugelde zijn tegenstander hem met een betere combinatie wat tot een kwaliteitsverlies van Jan leidde. Maar Jan was nog niet uit het veld geslagen en behield goede kansen met zijn pionnen arsenaal. Echter de tijd begon bij Jan een vervelende rol te spelen, hij moest sneller gaan spelen en dat kostte hem zijn pionnen meerderheid. Toen het late eindspel om 23.00 uur aanbrak stond Jan nog steeds op remise maar toen sloeg het noodlot toe. Jan meende dat hij verloren stond en speelde met nog 1 minuut op de klok een rampzalige zet die alle omstanders en zijn tegenstander sterk verbaasden. Zijn tegenstander sloeg en passant toe en Jan kon direct opgeven. Een naar einde van de door Jan toch fraai gespeelde partij. Jan Schepers speelde in zijn bekende stijl voorzichtig en secuur naar een steeds betere stelling. Hij won daarbij een pion en posteerde richting het eindspel een fantastisch zwart paard op D3 middenin de witte stelling. Hij hield daarmee de witte damevleugel met een dubbelpion en toren in een soort houdgreep en kon zijn eigen plan uitwerken. Toen uiteindelijk één toren en het paard geruild waren had Jan een toreneindspel met 2 pionnen meer, maar dit moest hij nog zeer oplettend en vakkundig afronden. Dit lukte hem zijn tijd nemend en een tegenstander in tijdnood prima en daarmee was het 3-2 in ons voordeel. Restte Boudewijn nog tot slot. Eén pionnetje voor, het punt binnenhalen of safe remise voor het team, wat een keuze…. Boudewijn speelde voor winst, hij had immers een vrijpion aan de rand, een actieve koning meehelpend en daarmee het initiatief. In tijdnood miste hij nog wel een mooi bruggetje met zijn toren, waardoor promotie tot dame niet meer werd gehaald, maar het eindspel van toren tegen 2 pionnen was winnend voor Boudewijn en daarmee een mooie partij afrondend en werd het vierde punt voor DBC2 behaald. Al met al een mooie 4 – 2 overwinning!

Opvallend zijn de scores: Jan Schepers 4,5 uit 5, Nolan 5 uit 6 en Frank met de formidabele score van 6 uit 6 partijen.

Zo blijft DBC2 fier bovenaan staan in de poule 2D, en houdt het een kampioenschap in eigen hand. 6 maart is de belangrijke uitwedstrijd tegen PCA Damrakkers, dan gaat het echt om de schaakknikkers in deze poule!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *