Goede start van DBC 1 bij Moira Domtoren 1

15-09-2023:  De eerste wedstrijd in de Hoofdklasse groep B-van de SOS-competitie  (verslag Manuel)

De zomer is al weer bijna voorbij, maar de zon blijft gewoon schijnen op de schaakborden. Vanaf dit seizoen zijn ze zelfs bij DBC van hout, dankzij een zeer gulle gift. Watertandend om dat mooie materiaal te gaan gebruiken moest het vlaggenschip nog even zijn geduld behouden. Het speelde namelijk afgelopen vrijdag 15 September de openingswedstrijd van het externe seizoen uit tegen Moira Domtoren in Utrecht.

Vrijwel compleet kon er op groene duurzame wijze (de meeste per fiets) afgereisd worden naar Utrecht. Alleen Har had al Griekse vakantieplannen gemaakt en werd vervangen door Maurits.

Gezien het negatieve resultaat van vorig jaar tegen de Domtorenaren viel er wat recht te zetten. Op het eerste bord speelde onze sterkste clubspeler Janton met wit tegen Daan Schönberger die bij Moira de ratinglijst aanvoert. Een paardenpaar tegenover een loperpaar en een bijna ingesloten dame van Janton, maar aan elkaar gewaagd werd er al redelijk vroeg een remise overeengekomen. Op bord twee behaalde onze kersverse meervoudig clubkampioen Thijs ook een half punt die een gouden randje kreeg, omdat deze ons de totaal overwinning bracht. Op bord drie mocht Camiel plaats nemen. Waar vele schakers van dromen om de 2000 elo te slechten overschreed ons jeugdtalent afgelopen seizoen deze magische grens al ruim. Tegenover zich kreeg hij op eigen verzoek de tegenstander die hem vorig seizoen de enige externe nederlaag toebracht. Zich volledig voorbereid haalde Camiel zijn revanche en kraakte Johnny de Kraker. Een teamleider moet zich in het midden van het strijdtoneel begeven om overzicht te kunnen behouden, dus besloot ik mijzelf op bord vier te zetten. Mijn tegenstander investeerde veel tijd in zijn opening en middenspel waardoor onder tijdnood zijn zetten onnauwkeuriger werden. In het eindspel kon ik na veel geduld mat afdwingen. Dan nog een jeugdtalent uit eigen kweek Jelle, bemande het vijfde bord. Kreeg afgelopen zomer even een kleine terugslag in rating na een wat minder verlopen toernooi in Dieren, maar zette weer een goede stap in de richting omhoog door te winnen. Domineerde in het middenspel en dwong zijn opponent in een gewonnen toren eindspel tot opgave. Dick had eerder die week enorm veel vertrouwen getankt door in het Open Kampioenschap van de Bilt/Zeist met 3 uit 3 de leiding te nemen. Helaas werd hem in zijn partij op bord zes met zwart al snel een verloren pion op f7 en een geruïneerde koningsstelling toegebracht. Alleen ben je er dan nog niet bij Dick. Ging er nog eens goed voor zitten en kreeg zijn tegenstander door veel weerstand te bieden net niet door z’n vlag en verloor uiteindelijk alsnog. Maurits greep de uitnodiging met beide handen aan om in te vallen voor Har, alleen was hij even vergeten dat Japanse bakstenen sterker zijn dan je eigen botten. Maar wat blijkt deze kerel zit vol karakter en mentaliteit. Komt alsnog schaken met een gebroken rechterhand. En scoort op bord zeven met wit een zeer solide remise. Het laatste bord was weggelegd voor Berend die net als Dick waarschijnlijk alle energie al had gegeven op het OK met goed resultaat. Kwam in zijn partij terecht in een lastig eindspel met drie lichte stukken tegenover een toren paard plus vrijpion. Dit kostte veel bedenktijd en uiteindelijk ook de partij.

Bij elkaar opgeteld won DBC1 wel zijn eerste match met 4,5 -3,5 en nestelt zich comfortabel in de top van de HKB-klasse.

  • 0,5 Janton
  • 0,5 Thijs
  • 1 Camiel
  • 1 Manuel (c)
  • 1 Jelle
  • 0 Dick
  • 0,5 Maurits
  • 0 Berend

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *