Denk en Zet 2 – DBC 3

Verslag van Dirk-Jan van Speybroeck.

Een verslagje van de wedstrijd Denk en Zet 2 (SGS) tegen DBC 3 dinsdagavond 13 februari 2024.

Deze dinsdagavond trokken wij naar Vinkeveen, er zijn meerdere schaakclubs die Denk en Zet heten, vandaar dat er SGS achter de naam staat.
Op de heenreis in wagen 3 ( wat een luxe bij DBC 3!) vroeg ik mij af waarom men in Vinkeveen niet bij de Schaakbond Groot-Amsterdam was aangesloten, want dat was toch veel dichterbij. Nou, dat is niet helemaal waar, volgens Wikipedia ligt Vinkeveen precies halverwege Utrecht en Amsterdam, en het ligt toch echt in de provincie Utrecht. Vandaar de SGS denk ik zo.
Over de speelzaal kunnen we duidelijk zijn, een knusse zaal in een mooi dorpshuis. Een grote hal waar je kon analyseren, grote bar, en zelfs een biljart. Wij werden zeer hartelijk ontvangen, ons werd gevraagd wat wij wilden drinken en dat werd ook nog eens aan tafel geserveerd.
Inmiddels waren de partijen begonnen, dus voor wat meer schaaktechnisch commentaar volgen hieronder de bijdragen van enkele spelers:
Ron invaller aan bord 1 : met wit speelde ik ( Ron ) een voorzichtige opening met 1 pion in het centrum tevens druk op veld e4 , na afruil op e4 kwam mijn paard in het centrum te staan, met veel pionnen op het bord .
Tegenstander had nog steeds niet de rochade geregeld , waardoor de ontwikkeling van zijn stukken stokte.
Door afruil ontstond er een stelling loper tegen paard, met allebei 2 torens en dame.
Hij was aan het verdedigen en ik was voorzichtig aan het aanvallen met dame paard en toren , dat was voor hem fataal mat dus .
Dirk-Jan : ik speelde aan bord 2 een weinig voorkomende variant van de Philidor. Het werd even erg spannend, maar ik kon toch eenvoudig de remise binnenhalen.
Joop aan bord 3 : ik speelde tegen de wedstrijdleider van Denk en Zet 2, die alles tot en met de koffie en de thee met veel egards had geregeld, zelfs Dirk-Jan kreeg als teamleider nog een hand met de beste wensen.
Met wit koningsgambit, gepareerd met het Falkbeer tegengambiet. Uiteindelijk remise met een eindstelling die ik misschien wel had kunnen winnen. Gelukkig won Ron, anders was de thuispartij goed weggekomen met een gelijke uitslag.
Kees op bord 4: Na een ingewikkelde openingsfase zette Kees een koningsaanval op met 2 paarden en de dame. Deze mislukte op een haar na, waarna remise door herhaling-van-stellingen afgedwongen werd.
Op bord 5 en 6 speelden respectievelijk invaller Peter en Rick. Peter speelde misschien te scherp op winst in een remise stelling en moest dat bekopen met een nederlaag, maar Rick won weer als vanouds door in de opening een pion te offeren voor actief spel. Rick kan de prijs voor de topscore vrijwel niet meer ontgaan.
Jawel, goed gelezen, wij hebben gewonnen. Dank zij matchwinnaar Ron die als laatste bij een 2,5-2,5 tussenstand nog lang moest doorspelen voor de winst. En dan moest hij ook nog naar Bilthoven rijden. Over superinvallers gesproken…..
Wij staan nu op de derde plaats in de poule, hoger is niet haalbaar, maar het zou een mooi resultaat zijn.
Nog even iets anders, waar zien we ze nog, die schoolborden om de standen op te noteren. Vroeger had DBC er ook altijd 1 staan, best prettig om het wedstrijdverloop te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *